Jdi na obsah Jdi na menu
 


§ 12.1 Pravidla chování vůči sobě samému

Stav lidského děla výrazně ovlivňuje stav lidské mysli.
Tóra zakazuje konzumaci určitých druhů zvířat, ptáků a ryb, neboť jejich konzumace může negativně ovlivnit jak tělo, tak mysl osoby, která je konzumuje.
Tóra ale zakazuje i nadměrnou konzumaci potravin povolených.

Rodiče by měli svéhlavého a vzpurného syna obvinit před staršími slovy: Tento náš syn je svéhlavý a vzpurný. Neposlouchá nás, jen hoduje a pije. (5M 21:20)
Učenci zastávají názor, že verš poukazuje na halachicky nepřípustné chování; na nevhodnost nadměrné konzumace poukazuje i verš: Opilce i nenasytu přece čeká bída … (Přísloví 23:21)
Trest smrti za obžerství a opilství vychází z trestu pro svéhlavého a vzpurného syna: Všichni muži toho města ať jej ukamenují k smrti. (5M 21:21)
 
Opilci a nenasytovi by ale měla být dána šance, aby se napravil, usmrcen může být pouze pokud nebyly úspěšné opakované pokusy o jeho nápravu: ... který neposlouchá otce ani matku a neposlechne je, ani když ho trestají (5M 21:18)
Za obžerství a opilství nelze považovat občasnou nadměrnou konzumaci potravin a alkoholu.
Za nenasytu a/nebo opilce lze považovat pouze člověka, který se oddává obžerství a/nebo opilství velmi často a dlouhodobě, tj. člověka který velmi často a dlouhodobě konzumuje nadměrné množství potravin a/nebo alkoholu.