Jdi na obsah Jdi na menu
 


§ 4.2.1 Do kdy by mělo být k dispozici obětní zvíře pro běžnou pesachovou oběť

§ 4.2.1 Do kdy by mělo být k dispozici obětní zvíře pro běžnou pesachovou oběť

Většina učenců zastává názor, že by obětní zvíře mělo být k dispozici do čtrnáctého dne prvního měsíce, tedy do dne oběti.
Pouze malá část učenců zastává názor, že by obětní zvíře mělo být k dispozici do desátého dne prvního měsíce, neboť je psáno:

Vyhlaste celé izraelské pospolitosti: Desátého dne tohoto měsíce si každý vezmete beránka podle svých rodů, beránka na rodinu. Kdyby byla rodina malá a na beránka by nestačila, přibere si každý souseda, který bydlí nejblíže jeho rodiny, aby doplnil počet osob. Podle toho, kolik, kdo sní, stanovíte počet na beránka. Budete mít beránka bez vady, ročního samce. Vezmete jej z ovcí nebo z koz. (2M 12:3-5)

Ač egyptská pesachová oběť musela být připravena do desátého dne prvního měsíce, většina učenců se shoduje, že není nutné mít k dispozici obětní zvíře pro běžnou pesachovou do desátého dne prvního měsíce.
Argumentují tím, že se výše uvedený příkaz vztahuje pouze k pesachové oběti v době osvobození Lidu Izraele z egyptského otroctví. 
Učenci zastávají názor, že v této době bylo velmi obtížné najít dostatečné množství obětních zvířat, neboť Egypťané považovali ovce a kozy za ohavnost: To, co máme obětovat
יהוה, svému Bohu, je Egypťanům ohavností. (2M 8:22)
Proto Mojžíš nařídil připravit dostatečné množství obětních zvířat v předstihu.