Jdi na obsah Jdi na menu
 


§ 15.12 Nevař kůzle v mléce jeho matky (2M 23:19)

Tóra nám přikazuje nevařit mládě v mléce jeho matky.
Přikázání Nevař kůzle v mléce jeho matky (2M 23:19) je projevem soucitu s poraženým mládětem.
Projevem soucitu je i zákaz porážet ve stejný den mládě a jeho matku (viz předchozí kapitola) nebo příkaz ponechat mládě minimálně sedm dní u jeho matky, jak je psáno: Když se narodí tele, jehně nebo kůzle, ať zůstane po sedm dní u své matky. (3M 22:27)
Zákaz se vztahuje pouze na vaření mláděte v mléce jeho matky, nejedná se tedy o obecný zákaz míchání masa a mléka, respektive masných a mléčných výrobků, jak tvrdí talmudisté.
Přikázání sice zmiňuje pouze kůzle, zákaz se ale vztahuje na všechny druhy zvířat.
Je tedy zakázáno vařit i tele nebo jehně v mléce jeho matky. 
Projevem soucitu je i zákaz konzumovat maso jakéhokoli zvířete spolu s masem jeho potomka.
Je tedy zakázáno konzumovat telecí maso s masem z býka, neboť by se mohlo stát, že budeme konzumovat maso telete a maso býka, který toto tele zplodil.

Komentář k § 15.12

Někdo by si mohl položit otázku proč Tóra zakazuje právě vaření kůzlete v mléce jeho matky, když má v úmyslu zakázat konzumaci jakéhokoli zvířete spolu s jeho mládětem. 
Na tuto otázku existují dvě odpovědi.
Za prvé, Tóra nás velmi často učí obecným zákonům pomocí zákonů konkrétních.
Za druhé, někteří učenci zastávají názor, že kůzlečí maso je velmi suché, proto bylo obecně rozšířením zvykem ho změkčovat vařením v mléce.
Nejdostupnějším mlékem bylo logicky mléko matky poraženého kůzlete.

Zajímavé je, že učenci poznamenávají, že Tóra zakazuje konzumaci masa בַּת הַיַּעֲנָה, to doslova znamená dcery יַּעֲנָה, s největší pravděpodobností se jedná o samici pštrosa.
Ve starověku bylo běžné jíst samice tohoto druhu ptáka, protože jejich maso bylo na rozdíl od masa samců měkké.
Tóra sice výslovně zakazuje konzumovat pouze samice tohoto druhu (protože maso samců má maso velmi tvrdé a tedy nekonzumovatelné), zákaz se ale vztahuje na celý druh, tedy jak na samice, tak i na samce, stejně jako se zákaz vaření mláděte v mléce jeho matky nevztahuje pouze na kozy, ale na jakýkoli druh zvířete.
To znamená, že Tóra zmiňuje pouze nejběžnější případ, který se ale vztahuje i na ostatní méně časté případy.