Jdi na obsah Jdi na menu
 


§ 16.5.1 Očista předmětů - typy předmětů

Jednotlivé předměty se rituálně očišťují podle typu materiálu, ze kterého jsou vyrobeny, tj. předměty vyrobené z různých materiálů se rituálně neočišťují jedním a týž způsobem.
Z pohledu rituální očisty mohou předměty náležet do čtyř následujících kategorií:

I) Předměty z jílu, hrnčířské hlíny nebo kameniny (tzn. z jílu s příměsí živce, vápence nebo kaolínu), které nelze rituálně očistit. 
Tóra přikazuje v případě rituálního znečištění předmět (nádobu) vyrobený z výše uvedených typů materiálů rozbít, jak je psáno: Kdyby taková mršina spadla do nějaké hliněné nádoby, všechno v ní bude nečisté a nádobu musíte rozbít. (3M 11:33)
Rituálně nečistými zůstávají i střepy z rozbitého předmětu.
Rabíni talmudistů naopak zastávají názor, že se střepy z rozbitého předmětu stávají rozbitím rituálně čistými.

II) Ohnivzdorné předměty (nepatřící do skupiny předmětů z jílu, hrnčířské hlíny nebo kameniny), které lze očistit umístěním předmětu do ohně a následným omytím vodou, jak je psáno: vše, co snese oheň, přepálíte ohněm, a bude to čisté. Musí se to ale ještě očistit očistnou vodou. (4M 31:23) 

III) Neohnivzdorné předměty, které lze očistit omytím vodou, jak je psáno: Cokoli, nač jejich mršina upadne, bude nečisté. Ať je to předmět ze dřeva nebo oděv, kůže, pytlovina či jakékoli nářadí, položí se to do vody a bude nečisté až do večera; potom to bude čisté. (3M 11:32)
Slovní spojení položí se to do vody označuje jakýkoli druh omytí vodou, nikoli pouze úplné ponoření do vody, jak to požadují rabíni talmudistů.
Tóra totiž v jiných verších týkajících se rituální očisty nahrazuje slovní spojení
בַּמַּיִם יוּבָא položí se to do vody slovy רָחַץ בַּמַּיִם omyje se, jako například ve verši: Kdokoli by se dotkl něčeho, na čem seděla, vypere si oděv, omyje se vodou a bude nečistý až do večera. (3M 15:22) nebo slovy יִשָּׁטֵף בַּמָּיִם bude opláchnut vodou, jak je psáno: každý dřevěný předmět bude pláchnut vodou. (3M 15:12)
Z výše uvedených veršů vyplývá, že úplné ponoření rituálně znečištěného předmětu není jediným možným způsobem jeho rituální očisty, předmět lze očistit i jinými způsoby, které zaručí, že jsou všechny části předmětu důkladně očištěny vodou.
To znamená, že se předmět stane rituálně čistým buď ponořením do vody nebo poléváním předmětu vodou.

IV) Předměty, které by očista vodou poškodila.
V případě předmětů, které by očista vodou poškodila (např. knihy) zastávají učenci různé názory.
Část učenců zastávala názor, že se tento typ předmětů může stát velmi snadno rituálně nečistým. 
Jiná část učenců naopak zastávala názor, že se tento typ předmětů rituálně znečistit nemůže.
Jiní učenci zase zastávali názor, že stejně jako lze neohnivzdorné předměty očišťovat bez umístění předmětu do ohně, tak lze předměty, které by očista vodou poškodila očistit bez pomoci vody.