Jdi na obsah Jdi na menu
 


§ 16.10.3 Muž trpící výtokem z pohlavního údu - dotek

Vše, čeho se muž trpící výtokem z pohlavního údu זָב dotkne se stává rituálně nečistým. 
To platí jak pro osoby, tak pro předměty typu
כְּלִי, neboť je psáno: Kdo by se dotkl člověka trpícího výtokem, vypere si oděv, omyje se vodou a bude nečistý až do večera. … Každý, koho by se trpící výtokem dotkl, aniž by si umyl ruce vodou, si vypere oděv, omyje se vodou a bude nečistý až do večera. (3M 15:7 a 11) a Hliněná nádoba, jíž by se trpící výtokem dotkl, musí být rozbita; každý dřevěný předmět musí být omyt vodou. (3M 15:12)
Tóra nás informuje, že ten, kdo se dotkne muže trpícího výtokem bude po rituálním omytí rukou nečistý do večera, muž trpící výtokem, bude rituálně nečistým i po omytí rukou a bude i nadále zdrojem rituální nečistoty, tj. bude i nadále přenášet rituální nečistotu na osoby, které se ho dotknou.
To proto, že omytím rukou je myšleno rituální omytí celého těla vykonané po sedmi dnech očisty, které následují po ustání výtoku (jehož součástí je omytí rukou).
Z výše uvedených veršů vyplývá, že muž trpící výtokem přenáší rituální nečistotu do doby, než se rituálně zcela očistí, tj. je zdrojem rituální nečistoty do doby, než si rituálně omyje celé tělo po sedmi dnech očisty, které následují po ustání výtoku. 
Tento závěr je v souladu s ostatními zákony týkajícími se rituální nečistoty, která vyžaduje rituální očistu formou omytí celého těla.