Jdi na obsah Jdi na menu
 


§ 16.16.1 Nečistota mrtvoly - úvod

Obecně platí, že se osoba přímým kontaktem s mrtvolou, hrobem, schránkou nebo nádobou, která slouží k uložení ostatků atp. stává rituálně nečistou.
Osoba se stane rituálně nečistou na dobu sedmi dní.

Nečistota mrtvoly טֻמְאָת מֵת tj. rituální nečistota způsobená přímým kontaktem s mrtvolou, hrobem, schránkou nebo nádobou, která slouží k uložení ostatků atp. způsobuje dva druhy odvozené rituální nečistoty:
1) Rituální nečistotu jejíž zdrojem je přímý kontakt s osobou, která je
מֵת טָמֵא tj. rituálně nečistá po přímém kontaktu s mrtvolou, hrobem, schránkou nebo nádobou, která slouží k uložení ostatků atp.
2) Rituální nečistotu jejíž zdrojem je kontakt s popelem z
פָּרָה אֲדֻמָּה červené jalovice, který byl užit při očistě osoby, která byla
מֵת טָמֵא.

Jak již bylo zmíněno výše, tyto dvě odvozené rituální nečistoty sice úzce souvisí s nečistotou mrtvoly טֻמְאָת מֵת tj. s rituální nečistotou způsobenou přímým kontaktem s mrtvolou, hrobem, schránkou nebo nádobou, která slouží k uložení ostatků atp., nejedná se ale to tak závažné druhy rituální nečistoty jako je nečistota smrti טֻמְאָת מֵת
Osoba, která se stala 
מֵת טָמֵא tj. rituálně nečistou po přímém kontaktu s mrtvolou, hrobem, schránkou nebo nádobou, která slouží k uložení ostatků atp. je rituálně nečistou po dobu sedmi dní, naproti tomu odvozená rituální nečistota trvá pouze jeden den.
Odvozenou rituální nečistotu lze odstranit omytím celého těla vodou, po rituálním omytí je osoba rituálně nečistá do večera.
Odvozené nečistoty se tedy nemusí odstraňovat komplikovanou očistou popelem z
פָּרָה אֲדֻמָּה červené jalovice.