Jdi na obsah Jdi na menu
 


§ 15.10 Živočišné produkty

Je zakázáno konzumovat jakýkoli produkt vyrobený nebo osahující přísady pocházející z živočicha, kterého je zakázáno konzumovat, neboť je psáno: Neposkvrňujte se jakoukoli hemžící se havětí. Neposkvrňujte se jimi, abyste se nestali nečistými. (3M 11:43)
Je tedy zakázáno konzumovat živočišné produkty vyrobené ze zakázaných druhů živočichů.
Tóra přímo zakazuje konzumovat zakázaná zvířata: Nesmíte však jíst ty, kteří jsou jen přežvýkavci nebo jen sudokopytníci. (3M 11:4) a Nesmíte jíst žádnou havěť hemžící se po zemi, ať už se plazí po břiše nebo leze po čtyřech či více nohách. Je to ohavnost. (3M 11:42) i jejich maso: Jejich maso nesmíte jíst … (3M 11:8) a Jejich maso nesmíte jíst … (3M 11:11)
Zákaz se nevztahuje pouze na konzumaci masa ale i na konzumaci jejich mléka a vajec, případně jiných produktů.
Tento výklad má oporu v knize Ezechiel.
Bůh říká Ezechielovi, aby jedl ječné placky opečené na lidských lejnech; ty měly symbolizovat nečisté pokrmy pohanů, respektive útrapy Lidu Izraele v exilu. (Ezechiel 4:12-13)
Ezechiel proti tomu protestuje, protože ví, že lidské výkaly stejně jako lidské mrtvoly rituálně znečisťují. (Ezechiel 4:14)
Bůh tedy Ezechielovi povolí opéct ječné placky na kravských lejnech. (Ezechiel 4:15)
Z textu vyplývá, že kravská lejna nelze, na rozdíl od lidských lejn, považovat za rituálně nečistá, respektive za rituálně znečisťující, protože pochází z rituálně čistého zvířete.
Z výše uvedeného také vyplývá, že je nepřípustné, aby konzumovaly mateřské mléko osoby, které nejsou kojenci, tj. osoby, které již byly odstaveny.
Ze stejného důvodu je potřeba důkladně očistit (například otřením) sdílenou nádobu na pití, pokud jsou na ní viditelné sliny; sliny by mohly rituálně znečistit osobu, která se z neočištěné nádoby napila.
Pokud na sdílené nádobě není patrné znečištění slinami, není nezbytně nutné sdílenou nádobu očistit.