Jdi na obsah Jdi na menu
 


§ 15.14 Zakázané ovoce

Tóra zakazuje sbírat a konzumovat ovoce mladých stromů.
Přesněji řečeno, je zakázáno sklízet a konzumovat ovoce tři roky poté, co strom začne ovoce plodit.
Ovoce, sklizené čtvrtý rok poté, co strom začal ovoce plodit, patří Svatyni.  
Ovoce lze konzumovat až pět let poté, co strom začal ovoce plodit, jak je psáno: Až přijdete do své země a zasadíte jakýkoli ovocný strom, nechte na něm jeho ovoce jako neobřízku. Po tři roky pro vás bude nepřijatelné tak jako neobřízka, nesmí se jíst. Čtvrtého roku ať je všechno jeho ovoce posvěceno k oslavě
יהוה, aby vám rozmnožil jeho úrodu. Teprve pátý rok jezte jeho ovoce. (3M 19:23-25)

Učenci se neshodli na tom, zda je zákaz konzumace ovoce mladých stromů platný i v exilu.
Některé příkazy a zákazy jsou výslovně svázány se Svatou zemí, to ale není případ zákazu konzumace ovoce mladých stromů.
To vedlo část učenců k názor, že se zákaz konzumace ovoce mladých stromů vztahuje i na oblasti mimo Svatou zemi.
Jiní učenci zastávali názor, že hlavním smyslem zákazu je přinesení ovoce, které se urodilo čtvrtého roku poté, co strom začal ovoce plodit, do Svatyně.
V době neexistence Svatyně není, podle těchto učenců, zákaz závazný ani ve Svaté zemi.

 

Komentář k § 15.14

Jak bylo zmíněno výše, někteří z učenců zastávali názor, že zákaz konzumovat ovoce mladých stromů je platní i mimo Svatou zemi, neboť jeho závaznost není výslovně svázána se Svatou zemí.
Tóra sice výslovně nezmiňuje Svatou zemi, uvádí ale zákaz slovy až přijdete do své země a zasadíte jakýkoli ovocný strom.
Domnívám se, že slova do své země nepřímo odkazují na Svatou zemi, a proto si myslím, že je zákaz konzumace ovoce mladých stromů platný pouze ve Svaté zemi.