Jdi na obsah Jdi na menu
 


§ 17.2.2 Manželé, bývalí manželé, sexuální partneři a incest

Manželský svazek je pro posuzování incestu zásadním kritériem.
Tóra zakazuje vztahy s osobami, které jsou s nimi spřízněny prostřednictvím sňatku, a to i když s nimi nejsou spřízněny pokrevně.
Příkladem je zákaz sexuálního vztahu se švagrovou zmíněný ve verši: Neodkryješ nahotu ženy svého bratra. Je to nahota tvého bratra. (3M 18:16)

Z pohledu zákonů krvesmilstva přetrvává zákaz vztahu s osobami, které se staly spřízněnými prostřednictvím sňatku i poté, co svazek zanikl rozvodem nebo smrtí. 
Například není přípustné navázat vztah se švagrovou ani poté co ovdověla nebo se s bratrem rozvedla.
Pokud by výše uvedený verš 3M 18:16 zakazoval pouze vztah se švagrovou v době manželství, byl by tento zákaz zcela nadbytečný, protože tento typ vztahu již zakazuje přikázání: Necizolož (2M 20:14)
Z pohledu zákonů krvesmilstva má každý sexuální partner stejné právní postavení jako manžel či manželka.
Například pokud měl bratr sexuální styk s nějakou ženou, vztahuje se na tuto ženu stejný zákaz jako na švagrovou, tj. nelze odkrýt nahotu milenky svého bratra, stejně jako nelze odkrýt nahotu ženy svého bratra.  
A naopak zasnoubení stačí k tomu, aby byla snoubenka z pohledu zákonů krvesmilstva považována za manželku, a to i v případě, že nedošlo ke konzumaci manželství manželským stykem.

 

Komentář k § 17.2.2

 

Je zakázáno jakékoli jednání se sexuálním podtextem, včetně pohlavního styku, vůči osobě v blízkém příbuzenském vztahu.
Kromě toho mají muž a žena, kteří spolu měli pohlavní styk z pohledu zákonů krvesmilstva rovnocenný status jako manželé.
Kniha
אדרת אליהו Plášť Elijášův ale neupřesňuje, zda mají muž a žena tento status i v případě, kdy během jejich sexuálního jednání nedošlo k pohlavnímu styku.
Zdá se ale, že mají status rovnocenný manželství pouze v případě, že došlo k pohlavnímu styku.

To proto, že verše vymezující povolené vztahy definují povolený vztah pomocí termínu odkrytí nahoty, který se vztahuje k pohlavnímu styku.
Například verš: Neodkryješ nahotu ženy svého bratra. Je to nahota tvého bratra. (3M 18:16)
Verš naznačuje, že pohlavní styk s manželkou svého bratra je jako pohlavní styk (přímo) se svým bratrem, tj. je to odkrytím jeho nahoty.

Jakákoli žena, která měla pohlavní styk s bratrem, je z pohledu zákonů krvesmilstva jako jeho manželka.
Ostatní jednání se sexuálním podtextem, jejichž součástí nebyl pohlavní styk a jednání, která naznačují zájem o pohlavní styk nejsou označována jako odkrytí nahoty, takže z pohledu zákonů krvesmilstva není jejich důsledkem status rovnocenný manželství.

 

Pokud jsou ale muž a žena spřízněni pokrevně nebo prostřednictvím sňatku, jsou za incestní jednání považována i jednání se sexuálním podtextem, jejichž součástí nebyl pohlavní styk a jednání, která naznačují zájem o pohlavní styk.
Výše uvedené vyplývá z verše: Nikdo se nepřiblíží k nikomu ze svých blízkých příbuzných, aby odkryl jejich nahotu. (3M 18:6)