Jdi na obsah Jdi na menu
 


§ 16.4.3 Očista omytím - čas očisty

Poté co se rituálně nečistá osoba očistí omytím nebo poté co je rituálně nečistý předmět očištěn omytím, je nečistá/nečistý minimálně do večera.
Čas rituální očisty se liší v závislosti na typu rituálního znečištění.
Pokud je osoba znečištěna nebo předmět znečištěn nějakým závažným typem rituálního znečištění, tj. rituálním znečištěním, které osobu nebo předmět činí nečistou/nečistým déle než jeden den a/nebo pokud osoba znečištěná tímto typem nečistoty nebo předmět znečištěný tímto typem nečistoty přenáší nečistotu na jiné osoby nebo předměty, měla by se nečistá osoba omýt nebo by měl být předmět omyt bezprostředně před večerem, respektive večer.
V případě rituálního znečištění kontaktem s lidskou mrtvolou na Tóra informuje: Třetího a sedmého dne postříká čistý nečistého, a tak jej sedmého dne očistí. Dotyčný pak vypere svůj oděv, večer se omyje vodou a bude čistý. (4M 19:19)
V případě ostatních typů rituálních nečistot Tóra čas očisty nespecifikuje, učenci ale došli k závěru, že by k očistě mělo dojít ve stejnou dobu jako v případě očisty osoby znečištěné kontaktem s lidskou mrtvolou.

Osoba znečištěná nebo předmět znečištěný nějakým méně závažným typem rituálního znečištění se nemusí omýt nebo nemusí být omyt bezprostředně před večerem, respektive večer, stačí když se omyje nebo je omyt krátce před počátkem večera.
Tóra opakovaně uvádí, že osoby a předměty znečištěné méně závažným typem rituální nečistoty budou po mytí nečisté až do večera, jak je psáno: a bude nečistý až do večera, to znamená, že mezi omytím a večerem uplyne nějaká doba, tj. k očistě nedojde bezprostředně před večerem, respektive večer.
Rituálně nečistá osoba nebo rituálně nečistý předmět by se ale neměl omývat nebo by neměl být omyt příliš dlouhou před počátkem večera, neboť je psáno: Kvečeru se pak omyje vodou a po západu slunce se vrátí do tábora. (5M 23:12)