§ 5.3.1 Tři typy zakázaných poživatin - základní definice
V době Svátku nekvašených chlebů חַג הַמַּצוֹת jsou zakázány poživatiny, tj. potraviny, pochutiny (například koření, alkaloidní pochutiny, ostatní pochutiny, kypřící prostředky) a nápoje trojího typu:
1) Seór שְׂאוֹר nebo שְׂאֹר je zkvašená směs mouky a vody, tj. kvásek, která není určena ke konzumaci.
Seór שְׂאוֹר se používá jako přísada při kynutí těsta.
Protože Seór שְׂאוֹר není určen ke konzumaci, není zakázána ani jeho konzumace.
Zakázáno je, aby se Seór שְׂאוֹר v době Svátku nekvašených chlebů nacházel v domácnosti, je totiž psáno: Po sedm dní se nenajde ve vašich domech kvas. (2M 12:19)
Naproti tomu konzumaci poživatin typu חָמֵץ Cháméc a מַחְמֶצֶת Machmecet (2M 12:15 a 2M 12:20) Tóra výslovně zakazuje.
2) Cháméc חָמֵץ je jakákoli směs mouky, která vykynula.
Důkazem platnosti výše uvedené definice je verš 3M 7:13: Vedle bochánků přinese לֶחֶם חָמֵץ kvašený chléb jako svůj dar ke svému hodu díků oběti pokojné.
Víme, že chléb kyne, to znamená, že termín לֶחֶם חָמֵץ znamená kynutý, respektive kvašený chléb.
3) Machmecet מַחְמֶצֶת je jakákoli poživatina nechlebového typu obsahující cháméc חָמֵץ.
Příkladem poživatiny typu machmecet מַחְמֶצֶת je Médské pivo, které se vyrábí tak, že necháme na slunci kvasit směs chleba a vody.
Proces kvašení může trvat i několik měsíců.
Po vykvašení se směs rozmixuje a rozředí vodou; rozředěná směs se pije jako alkoholický nápoj (českou obdobou je vězeňský nápoj nahrazující pivo známý jako kvaska vyráběný kvašením chleba s cukrem ve vodě nebo tzv. chlebové víno – poznámka překladatele).
Obecně řečeno je poživatinou typu machmecet מַחְמֶצֶת jakýkoliv alkohol vyrobený ze zrnin, nemusí se tedy nutně jednat o alkohol při jehož výrobě byl použit chléb.