Jdi na obsah Jdi na menu
 


§ 18.4.5 Nepřípustné sňatky - Sňatky s příslušníky zakázaných národů

Tóra zakazuje sňatek s kýmkoli, kdo má mezi svými předky Amónce a/nebo Moábce, neboť je psáno: Do יהוה shromáždění nesmí vejít nikdo z Amonců ani z Moábců. Ani jejich desáté pokolení nikdy nevejde do יהוה shromáždění. (5M 23:4)
Tóra zakazuje sňatek s kýmkoli, kdo je potomkem Egypťanů nebo Edomců v první nebo druhé generaci, neboť je psáno: Edomských se však nestraň, vždyť jsou to tvoji příbuzní. Nestraň se ani Egypťanů, vždyť jsi v jejich zemi žil jako přistěhovalec. Potomci, kteří se jim narodí ve třetím pokolení, smí vejít do
יהוה shromáždění. (5M 23:8-9)
Tóra zakazuje sňatek s příslušníky těchto národů tak, že zakazuje jejich vstup do
יהוה shromáždění, a to včetně vstupu prostřednictvím sňatku.
Rabíni talmudistů zastávají názor, že se tento zákaz nevztahuje na ženy pocházející z výše uvedených národů ani na osoby, které mají mezi svými předky příslušníky výše uvedených národů.
Karaimští učenci naopak zastávají názor, že se zákaz vztahuje jak na mužské, tak na ženské příslušníky výše uvedených národů.

 

Jak již bylo zmíněno v kapitole § 18.4.2, mezi Izraelitou a jinověrcem nelze uzavřít právně platný sňatek, proto se výše uvedený zákaz týká pouze osob, které přijali víru Lidu Izraele.
Pokud Izraelita uzavře sňatek s konvertitou, který konvertoval za účelem sňatku a jehož předci nepocházeli z výše uvedených národů, je sňatek právně platný, pokud ale Izraelita uzavře sňatek s konvertitou, který konvertoval za účelem sňatku a jehož předci pocházeli z výše uvedených národů, musí být manželství rozvedeno. 
Pokud ale příslušník výše uvedených národů nebo jejich potomek konvertuje z čisté lásky k Bohu, ne pouze za účelem sňatku s Izraelitou, pak se na něj zákaz sňatku nevztahuje.
Důkazem je sňatek Moábky Rút s Izraelitou Boazem.
Moábka Rút uzavřela sňatek s Izraelitou Boazem, sňatek byl právně platný a sňatkem vstoupila do
יהוה shromáždění
Z knihy Rút jasně vyplývá, že Rút přijala víru Lidu Izraele sama od sebe, dobrovolně, nezištně a z čisté lásky k Bohu, jak je psáno: Pohleď, řekla jí Noemi, tvá švagrová se vrací ke svému lidu a ke svým bohům. Vrať se s ní. Rút jí ale odpověděla: Nenuť mě, abych tě opustila a odvrátila se od tebe. Kam půjdeš, půjdu, kde zůstaneš, tam budu. Tvůj lid bude mým lidem a tvůj Bůh mým Bohem. Kde zemřeš, tam zemřu a klesnu do hrobu. Toto ať mi učiní a přidá
יהוה: jen smrt mě s tebou rozdělí! (Rút 1:15-17)