Jdi na obsah Jdi na menu
 


§ 16.12.1 Zákony týkající se sedmidenního krvácení - identifikace krvácení

Pokud jde o ženu, která krvácí v rámci svého menstruačního cyklu, je psáno:
Trpí-li žena výtokem krve, bude kvůli svému krvácení oddělena po sedm dní. Každý, kdo se jí dotkne, bude nečistý až do večera. (3M 15:19)

Z kontextu výše uvedeného verše Tóry vyplývá, že není potřeba aby žena výtok krve přímo viděla, stačí aby počátek menstruačního cyklu cítila.
Žena se stává
נִדָּה bez ohledu na hustotu, odstín či barvu krve vycházející z pohlavního orgánu.
Nekrvavé výtoky, tj. jiné (krev neobsahující) tekutiny vycházející z pohlavního orgánu ženy nezpůsobují rituální znečištění. 
V případě nejasnosti, tj. v případě, že nelze spolehlivě identifikovat, zda je jedná o výtok krve či ne, bychom měli jednat tak, jako by se o výtok krve jednalo.

Rabíni talmudistů zastávají názor, že v době existence Chrámu posuzovali rituální nečistotu typu נִדָּה kněží, kterých se ženy chodily dotazovat, proto je podle nich v době, kdy nemáme k dispozici כֹּהֲנִים v činné službě velmi obtížně počátek rituální nečistoty typu נִדָּה stanovit.
Největší problém pak rabíni talmudistů viděli v odlišení rituální nečistoty typu
נִדָּה od rituální nečistoty typu זָבָה, proto z preventivních důvodů prodloužili dobu trvání rituální nečistoty typu נִדָּה o sedm dní, tj. z Torou předepsaných sedmi dní od počátku krvácení na sedm dní ode dne kdy krvácení ustalo.  
Karaimští učenci naopak zastávali názor, že je v naprosté většině případů krvácení z pohlavního orgánu ženy snadno rozpoznatelné a proto nevyžaduje, aby bylo posuzováno knězem, tj. že ani v minulosti nebylo potřeba, aby počátek a konec rituální nečistoty typu
נִדָּה stanovoval kněz. 
Proto je rituální nečistota typu
נִדָּה podle karaimské halachy vždy sedmidenní a odlišuje se od rituální nečistoty typu זָבָה podle v předchozí kapitole popsaných pravidel.