Jdi na obsah Jdi na menu
 


§ 16.3.3 Co může být rituálně znečištěno - pokrmy

Tóra nás informuje, že se jakýkoli pokrm může stát rituálně nečistým prostřednictvím vody, neboť je psáno: Každý pokrm, který přišel do styku s vodou z té nádoby, bude nečistý. Také každý nápoj v jakékoli takové nádobě bude nečistý. (3M 11:34)
Jídlo může být rituálně znečištěno nejenom prostřednictvím vody ale i prostřednictvím jakékoli jiné tekutiny.
Pokrm může být rituálně znečištěn prostřednictvím vody, respektive tekutiny jak z vnějšku (kontaktem s tekutinou), tak zevnitř (například sýr).
Z výše uvedeného verše vyplývá, že pokrm může být rituálně znečištěn i v případě, že tekutina v nádobě vyschla. *

* Rav Elijahu ben Moše Bašjači nevysvětluje, jak z verše vyplývá, že se pokrm, který se dostal do kontaktu s vyschlou vodou, stává rituálně nečistým. Zřejmě vycházel z předpokladu, že kdyby neměla Tóra na mysli i vyschlou vodu, byl by verš jinak formulován.

Někteří učenci zastávali názor, že voda nečiní potraviny rituálně nečistými kontaktem jako takovým, ale tím, že změní strukturu potraviny.
Tito učenci došli k závěru, že potraviny mohou být rituálně znečištěny i prostřednictvím dalších procesů, které mění strukturu potravin.
Mezi tyto procesy řadili:

1) Pečení v ohni
2) Solení, které mění strukturu potraviny tím, že z ní odstraňuje vlhkost
3) Různé typy mletí (v obilném mlýnu, mlýnku na maso atp.)
4) Krájení

Potraviny mohou být rituálně znečištěny i prostřednictvím nádob, proto Tóra věnuje zvláštní pozornost předmětům určeným ke skladování a servírování pokrmů, tj. nádobám.
Z výše uvedeného verše vyplývá, že se potraviny a nápoje, na rozdíl od jiných předmětů, mohou stát kontaktem s rituálně znečištěnou nádobou rituálně nečistými. 
Přesněji řečeno, potraviny se mohou stát rituálně nečistými kontaktem s rituálně znečištěnou nádobou, ač rituálně znečištěná nádoba rituální nečistotu na jiné předměty (než potraviny a nápoje) nepřenáší.
Dovolte mi uvést praktický příklad.
Pokud nějaký hrnec přijde do přímého (byť sebemenšího) kontaktu s mršinou prasete
(mršinou je rozuměno i běžně poražené, tj. neuhynulé prase - poznámka překladatele) například kouskem vepřového masa nebo sádla, přenese hrnec rituální nečistotu prostřednictvím tekutiny v něm obsažené i na pokrm, který se v tekutině nachází, a to i poté co byla mršina z hrnce odstraněna.
Takto rituálně znečištěný hrnec ale rituálně neznečistí osoby nebo předměty (jiné než potraviny a nápoje), které s ním přijdou do styku.